Meni Zapri

Mleko

SVEŽE SUROVO MLEKO

Sveže surovo mleko je tisto, ki je v naravnem stanju tako, kot smo ga pridobili od krave. Su­ro­vo mle­ko po­leg vode, be­lja­ko­vin, maš­čob in lak­to­ze vse­bu­je še mi­ne­ra­le, vi­ta­mi­ne in encime. Je visokovredno živilo, hkrati pa lahko prebavljivo in koristno za naš imunski sistem, zato je mleko nepogrešljiv del vsakodnevne uravnotežene prehrane. Z dvema kozarcema mleka na dan telesu zagotovimo več kot polovico dnevnih potreb po kalciju.

KISLO MLEKO

Za kislo mleko lahko rečemo, da je slovenska narodna jed. V preteklosti je bil tipičen dodatek k žgancem za zajtrk in h krompirju v oblicah za kosilo. Kislo mleko ni samo prijetnega okusa, temveč je tudi zdrav napitek. Vsebuje veliko mlečnokislinski bakterij in s pitjem zakisanega mleka v telo vnesemo mikroorganizme, ki v našem črevesju zatirajo zdravju škodljive mikrobe.

Na voljo v plastenkah po 0,25 l in 0,5 l.

ALI JE V MLEKU VELIKO HOLESTEROLA?

V živilih živalskega izvora je tudi holesterol. V mleku s 3,2% mlečne maščobe je 12 mg holesterola na 100 g mleka, medtem ko 100 g kuhane šunke vsebuje 60 mg holesterola, 100 g postrvi pa 56 mg holesterola. Torej je mišljenje, da je v mleku veliko holesterola, zmotno.