SVEŽE SUROVO MLEKO
Sveže surovo mleko je tisto, ki je v naravnem stanju tako, kot smo ga pridobili od krave. Surovo mleko poleg vode, beljakovin, maščob in laktoze vsebuje še minerale, vitamine in encime. Je visokovredno živilo, hkrati pa lahko prebavljivo in koristno za naš imunski sistem, zato je mleko nepogrešljiv del vsakodnevne uravnotežene prehrane. Z dvema kozarcema mleka na dan telesu zagotovimo več kot polovico dnevnih potreb po kalciju.
KISLO MLEKO
Za kislo mleko lahko rečemo, da je slovenska narodna jed. V preteklosti je bil tipičen dodatek k žgancem za zajtrk in h krompirju v oblicah za kosilo. Kislo mleko ni samo prijetnega okusa, temveč je tudi zdrav napitek. Vsebuje veliko mlečnokislinski bakterij in s pitjem zakisanega mleka v telo vnesemo mikroorganizme, ki v našem črevesju zatirajo zdravju škodljive mikrobe.
Na voljo v plastenkah po 0,25 l in 0,5 l.
ALI JE V MLEKU VELIKO HOLESTEROLA?
V živilih živalskega izvora je tudi holesterol. V mleku s 3,2% mlečne maščobe je 12 mg holesterola na 100 g mleka, medtem ko 100 g kuhane šunke vsebuje 60 mg holesterola, 100 g postrvi pa 56 mg holesterola. Torej je mišljenje, da je v mleku veliko holesterola, zmotno.